Reiselivsjournalist
Et kurs for deg som liker å reise - og skrive
Copyright 2014: Reiselivsjournalist.no
Ballongferd 
over Serengeti ved soloppgang
Lukk øynene, og for et øyeblikk kjenn at kroppen din heises opp. Men du har ingen kontroll over det. Dette er bare noe som skjer. Si til deg selv: Jeg er gal! Jeg tar ballongsafari over Serengeti!
Tekst og foto: Reisejournalist/Per Henriksen


Dette er hva de fleste mennesker føler, spenningen ved å være i en luftballong over Serengeti, oppleve safari fra luften, en reise kalt ballongferd.

Følelsen er ubeskrivelig. Du kjenner den skarpe morgenluften ved soloppgang i Afrika. Skarpere og skarpere etter hvert som ballongen stiger. Under deg åpner det seg et landskap fra en helt annen vinkel enn når du står plantet med begge bena på bakken. Du ser trær, busker, dyr slik bare fuglene over savannen kan se alt dette. En flokk elefanter kaster lange skygger i det sola kommer opp over horisonten i øst. To løver lusker mellom buskene, morgensultne og jaktlystne.

Mens det ennå er mørkt må du opp og ut. Du må være i kurven når det lysner. Da tennes gassen og ballongen er klar til å stige, sammen med morgenlyset. Dette er timen da rovdyrene har den kraftigste jaktlysten. Sulten gnager i magen, og de vil bokstavelig talt ha blod på tann.

Ballongsafari er dyrt, ja. Men en gang i livet, en uforglemmelig time der oppe over Serengetis sletter. Du er i ferd med å ha en tur for livet - en ballongferd som aldri vil glemmes.

Hold deg fast! Liftoff! Up and away we go! Klokken er knapt 6. Morgentrettheten du hadde da du rullet deg ut av senga på lodgen for et par timer siden er for lengst borte. Nå sitrer kroppen av spenning og forventning.


Kapteinen om bord, ja selvsagt en luftballong må også ha en kaptein, ber deg om å slappe av
og oppleve underverkene under den afrikanske himmelen. Du får snart grep på at du er oppe i lufta. Høydeskrekk eller ikke, den vemmelige følelsen har du kun de første meterne på vei opp fra bakken. Din ballongferd er et faktum. Snart føler du at du er i et naturlig element, som om du skulle være født mellom himmel og jord, og at det er her du hører hjemme.

Store gnuflokker beveger seg over slettene, og ballongen kaster en skygge over dyrene. Elefanter ved vannbassenget. Gaseller og sebraer springer unna. Overrasket over et fremmed objekt på himmelen - din ballongferd.

En time senere er det tid for gå ned igjen. En ufattelig lang time som har gitt ufattelige mange opplevelser. Men også en time som er som blåst bort i løpet av sekunder.

Kanskje du reiser tilbake til lodgen og spiser frokost der. Eller at du har valgt en turoperatør som serverer frokost i det grønne, som venter med ferdig mat og drikke der ballongen lander. Champagne er det også noen som stiller opp med, for å feire begivenheten ekstra tydelig. Champagne til frokost? Vel…

Du får nok utlevert en attest på at du har gjort denne reisen, en ballongferd ved soloppgang i Afrika. Et bevis å ta med hjem til familie, venner, kolleger. Dette var en av de store dagene i livet ditt.

Champagne til frokost eller ikke…